085 - 401 95 52

10Autoverzekering

Autoverzekering

Een autoverzekering verzekert de schade die door of met de eigen auto veroorzaakt wordt. Een autoverzekering kent drie dekkingen, waarvan de aansprakelijkheidsdekking verplicht is:

  1. Aansprakelijkheidsdekking (WA)
  2. Beperkt cascodekking (WA+)
  3. Volledig cascodekking (Allrisk)

Maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek


Indien gewenst aangevuld met de volgende dekkingen; Inzittenden, ongevallen, pech onderweg of rechtsbijstand dekking.

1: WA

De aansprakelijkheidsdekking is wettelijk verplicht door de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM). U bent verzekerd voor schade die u aanbrengt aan anderen.

Meestal is uitgesloten van dekking:

  • Schade ontstaan terwijl het motorrijtuig niet voor het bij de verzekeraar opgegeven doel is gebruikt.
  • Schade als de bestuurder niet in het bezit is van het voorgeschreven rijbewijs of als de rijbevoegdheid is ontzegd;
  • Schade ontstaan met opzet of goedvinden van de verzekerde;
  • Schade ontstaan tijdens deelneming aan snelheidswedstrijden / ritten / proeven.
  • Bij een beperkt aantal verzekeraars is daarnaast schade uitgesloten als de bestuurder meer dan het wettelijk toegestane promillage alcohol in zijn bloed heeft.

De uitsluitingen gelden niet als verzekerde bewijst dat de omstandigheden zich buiten zijn schuld voordoen en hem geen verwijt treft.

In de regel is de WA-premie dan ook de goedkoopste dekking.

2: Beperkt cascodekking (WA+)

Er is dekking voor schade zover deze niet is ontstaan door aanrijding, botsen, van de weg raken e.d. In de regel spreken we dan van dekking bij;

Diefstal, Storm, ruitschade, wild, brand, explosie, kortsluiting, zelfontbranding, blikseminslag, verduistering, joyriding; Ruitbreuk, incl. schade door de scherven, overstroming, lawine, aardverschuiving, andere natuurramp, Botsing met vogels, loslopende dieren of overstekend wild, relletjes / opstootjes, Luchtvaartuigen en daaruit gevallen voorwerpen, transport per boot of trein met uitzondering van krassen, schrammen en lakschade, Vervoer van gewonden, Kosten van bewaking, berging en vervoer en bijdrage in averij grosse.

3: Volledig cascodekking[Allrisk]

Geeft dezelfde dekking zoals bij beperkt casco bij 2 incl; Schade door botsen, omslaan, slippen, van de weg raken, te water raken, Enig ander van buiten komend onheil. Deze dekking is dan ook in de regel het duurst.

Schade vrije jaren (bonus/malus)

Kenmerkend voor de autoverzekering is de bonus-maluskorting. Het huidige systeem is in 1982 ingevoerd, als vervanging van het no-claimsysteem. Vaak wordt er nog gesproken van no-claimkorting als bonus-maluskorting wordt bedoeld.

Bestuur je een auto en heb je een auto op naam staan dan krijg je voor iedere schadevrij jaar dat je rijd 1 schade vrij-jaar bijgetekend in roy-data (het centrale systeem voor verzekeraars). Hoe meer schade vrije jaren er zijn hoe lager de premie. De ladder begint meestal bij 25% toeslag (0 schade vrije jaren) en eindigt bij 75 of 80% korting vanaf 10 schadevrije jaren. Bij een schade val je ongeveer 4 a 5 schade vrije jaren terug.

In principe is elke schade die ten laste van de verzekering komt van invloed op de bonus-maluskorting. Voor zover mogelijk zal de verzekeraar een schade trachten te verhalen op een aansprakelijke wederpartij. Wanneer dit verhaal slaagt dan komt de schade niet ten laste van de verzekering en wordt de bonus-maluskorting niet aangepast. Daarnaast is het gebruikelijk dat de verzekerde een vergoedde schade later voor eigen rekening kan nemen waardoor er eveneens geen gevolgen voor de premie zijn.

Vergelijk direct uw Real-time Scherpe premie en Sluit direct af

Vergelijk 1 Vergelijk 2

Interesse in een Autoverzekering?

We staan u graag te woord met professioneel en persoonlijk advies. Hoe kunnen wij u helpen?

Ik wil persoonlijk advies Ik wil meer informatie Ik heb een vraag

Call Now Button