Trefwoordenlijst opstalverzekering
Aard van het risico
De aard van het risico kan invloed hebben op de premie. Er is dan bijvoorbeeld meer of minder risico op schade. Heeft u een rieten dak in plaats van stenen dakpannen? Of woont u boven een bedrijf of winkel? Dan loopt u bijvoorbeeld meer risico.
Bereddingskosten
Soms is het nodig om direct bij of na een gebeurtenis kosten te maken. Om zo schade te verminderen. Of om schade die dreigt te ontstaan, te voorkomen. Dat noemen we bereddingskosten. Denk bijvoorbeeld aan het inslaan van een ruit om een brandblusser te kunnen pakken.
Contra-expertise
Na een schade kan de verzekeraar een expert inschakelen om de schade vast te stellen. Meestal komt die expert er samen met u goed uit. Maar u mag ook een eigen expert in de arm nemen. Als de schade is gedekt, vergoedt de verzekeraar ook de kosten die u hiervoor maakt. U krijgt maximaal de kosten van de expert van de verzekeraar vergoed.
Eigen risico
U spreekt met uw verzekeraar af dat u een bepaald bedrag van de schade zelf betaalt. Dat is uw eigen risico.
Expert
Een expert beoordeelt de schade die is ontstaan. Ook stelt hij de hoogte van de schade vast.
Herbouwwaarde
De herbouwwaarde van uw huis is het bedrag dat het kost om uw huis opnieuw op te bouwen. Dit doet u in dezelfde staat als het was voordat het totaal verloren ging. De herbouwwaarde van uw huis kan invloed hebben op de hoogte van de premie.
Onderverzekering
Als u bent onderverzekerd, dan is het verzekerde bedrag in uw polis te laag vastgesteld. U loopt dan het risico dat u niet de hele schade vergoed krijgt. Om deze nadelige gevolgen te voorkomen, bieden veel verzekeraars de mogelijkheid om een garantie tegen onderverzekering af te sluiten.
Opruimingskosten
Na een schade kunnen opruimingskosten ontstaan. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten van het opruimen van restanten van uw huis. Zodat het huis herbouwd of gerepareerd kan worden. Opzet Schade die opzettelijk wordt veroorzaakt door een verzekerde, is niet verzekerd. Opzettelijk betekent dat iemand iets expres doet of juist niet doet. De gevolgen hiervan interesseren hem niet.
Een verzekering is een contract tussen u en de verzekeraar. Dit contract is vastgelegd in een polisblad en polisvoorwaarden. Samen heet dit de polis. In de polis leest u heel precies:
- de premie;
- eigen risico’s;
- de verzekerde risico’s;
- de uitsluitingen daarop;
- uw rechten en plichten;
- de rechten en plichten van de verzekeraar.
Het is voor u dus een belangrijk document. Leest u daarom de polis goed door.
Premie
Premie is het geldbedrag dat u betaalt voor de verzekering. U moet de premie op tijd betalen. Daarmee voorkomt u dat er geen dekking meer is.
Schoonmaakkosten
Na een schade kunnen schoonmaakkosten ontstaan. Bijvoorbeeld als uw huis en de inboedel verontreinigd zijn door een brand of explosie. U moet dan de spullen laten reinigen. Of u moet maatregelen nemen om verdere verontreiniging te voorkomen. De kosten hiervan heten schoonmaakkosten.
Verbond van Verzekeraars
Het Verbond van Verzekeraars is de belangenvereniging van particuliere verzekeraars op de Nederlandse markt. De leden van het Verbond vertegenwoordigen samen meer dan 95 procent van de verzekeringsmarkt.
Verlenging van uw verzekering
Het Verbond van Verzekeraars heeft regels gemaakt voor verzekeraars over het verlengen van verzekeringen. Wanneer uw verzekering voor de eerste keer met een jaar wordt verlengd, dan laat de verzekeraar u weten dat u de verzekering op ieder moment kunt opzeggen. U heeft dan een opzegtermijn van maximaal een maand.
Langer dan een jaar
Wilt u uw verzekering voor langer dan een jaar afsluiten of verlengen? Dan moet u hiervoor een extra handtekening zetten. U kunt de verzekering dan niet zomaar eerder opzeggen. U bent dan gebonden aan een bepaalde afgesproken contractstermijn.
Interesse in een Opstalverzekering?
We staan u graag te woord met professioneel en persoonlijk advies. Hoe kunnen wij u helpen?
Ik wil persoonlijk advies Ik wil meer informatie Ik heb een vraag